برای تجربه بهتر ، مرورگر خود را به کروم، فایرفاکس، اوپرا یا اینترنت اکسپلولر تغییر دهید.
اطلاعات کامل در مورد گلیسیرین ( Glycerin )

اطلاعات کامل در مورد گلیسیرین ( Glycerin )

گلیسیرین

گلیسیرین ، همچنین به عنوان گلیسرول شناخته می شود ، یک ترکیب طبیعی است که از روغن های گیاهی یا چربی های حیوانی حاصل می شود. این یک مایع شفاف ، بی رنگ ، بدون بو و شربت با طعم شیرین است.
گلیسرین (Glycerin) یک الکل سه عاملی است که به دلیل دارا بودن پیوند هیدروژنی با هر نسبتی در آب و اتانول حل می‌شود ؛ ولی در دیگر حلال‌ها بسیار کم محلول است.  ایجاد آکرولئین با این مشخصات راهی برای تشخیص گلیسرول است. گلیسرول ۳ گروه هیدروکسیل دارد که مسئول حلالیت در آب می‌باشد.
گلیسیرین یک ماده مرطوب کننده است ، نوعی ماده مرطوب کننده است که از سطح عمیق تری از پوست و هوا ، آب را به لایه بیرونی پوست می کشد.
در محصولات مراقبت از پوست ، گلیسیرین معمولاً همراه با انسدادها ، نوع دیگری از ماده مرطوب کننده ، برای به دام انداختن رطوبت موجود در پوست است.
این مایعی بی رنگ ، بی بو ، چسبناک است که مزه ای شیرین و غیر سمی دارد.
به دلیل داشتن خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی به طور گسترده ای در درمان های زخم و سوختگی مورد تأیید FDA مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می تواند به عنوان یک نشانگر موثر برای اندازه گیری بیماری کبد استفاده شود.

موارد مصرف

از گلیسیرین خالص در داروسازی استفاده می‌شود. گلیسیرین برای تهیه لوسیون کرم‌های صورت به کار می‌رود، زیرا رطوبت را در سطح پوست نگه می‌دارد. از این ماده برای تهیه لوازم آرایشی نیز استفاده می‌شود، چون حلال خوبی است و باعث جذب رطوبت در سطح پوست می‌شود و پوست را نرم و چرب می‌کند. گلیسیرین به صورت شیاف به‌عنوان ملین‌هیپراسموتیک و نرم‌کننده برای پیش‌گیری از یبوست استفاده می‌گردد. همچنین به‌دلیل مزهٔ شیرین گلیسرین، از آن در ساخت آبنبات نیز استفاده می‌گردد
همچنین از این ماده به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی و به عنوان ماده مرطوب کننده در فرمولاسیون های دارویی استفاده می شود. به دلیل وجود سه گروه هیدروکسیل ، گلیسرول با آب مخلوط می شود و ماهیت رطوبت دارد.
گلیسرول در طبیعت بیشتر به صورت ترکیب با اسیدهای چرب است که چربی را می‌سازد. برای نمونه یک مولکول گلیسرول با ۱ یا ۳ اسید چرب مونوگلیسرید یا تری‌گلیسرید را می‌سازد؛ مانند روغن نباتی و ….
گلیسیرین در رده درمانی عوامل موضعی پوستی قرار دارد و اشکال دارویی آن لوسیون و شیاف است.

کاربرد های صنعتی

محصول بیش از 2000 مورد استفاده در صنایع دارویی ، محصولات بهداشتی و بهداشتی شخصی ، مواد آرایشی و صنایع غذایی را دارا باشد. گلیسیرین یک ماده غیر سمی ، خوراکی و زیست تخریب پذیر است و اگر از جنبه محیط زیست برای تولید جدید بسیار با اهمیت باشد.
در کاربردهای داروسازی از این ماده برای حل داروها ، بخشی از قرابت را افزایش می دهد و ویسکوزیته داروهای آنها را افزایش می دهد ، می تواند استفاده شود. این ماده در شربت سرفه ، داروهای درمان عفونت گوش ، به عنوان حامل برای آنتی بیوتیک ها و ضد افونی کننده و پلاستیک سایزر در کپسول های پزشکی استفاده می شود. حلالی بسیار عالی برای ید ، برم ، فنول ، تنین ها ، آلکالوئید ها و کلرید جیوه می باشد.
در فرمولاسیون محصولات مراقبت شخصی برای روانپزشکی ، افزایش نرمی و به عنوان نرم افزار در بیش از محصولات مراقبت از پوست و مو که رطوبت باید در حد مطلوبی استفاده شود. همچنین به عنوان ماده اصلی برای جلوگیری از سخت و خشکی خمیر دندان در تیوب استفاده می شود و اگر یک سوم استفاده از گلیسرین در محصولات مراقبت شخصی در خمیر دندان ها باشد.

صنایع دارویی 

  • به‌عنوان یک مرطوب‌کننده برای درمان و پیشگیری از خشکی، زبری پوستی ، خارش و تحریکات جزئی پوست (مانند بثورات جلدی خفیف، سوختگی پوست از پرتودرمانی) استفاده می‌گردد. طی تحقیقات صورت پذیرفته استفاده از گلیسیرین در پوست های خشک در طی 10 روز می تواند آب رسانی به پوست و هیدراته نمودن آن را بهبود ببخشد. تحقیقات دیگری ثابت نموده است که کرم های حاوی این ماده می توانند رطوبت بیشتری را نسبت به کرم های ساخته شده از هیالورونیک اسید و یا روغن های سیلیکونی جذب نمایند و مانع از، از دست دادن آب شود
  • خشکی پوست ناشی از کمبود آب در لایه بالایی پوست است. مرطوب‌کننده ها با تشکیل یک‌لایه چرب در بالای پوست که آب را به پوست وارد می‌کند سبب بهبود پوست می شوند. گلیسیرین ، لسیتین و پروپیلن گلیکول، آب را به لایه خارجی پوست می‌رسانند و مانع از خشکی آن می شوند.
  • همچنین دارای اجزای تشکیل‌دهنده‌ای است که مواد سفت (کراتین) را که در لایه‌های بالایی از سلول‌های پوست قرار دارند را نرم می‌کند، این کار به از بین رفتن سلول‌های مرده پوست کمک می‌کند، درنتیجه پوست دارای آب بیشتری می‌شود و نرم‌تر می‌گردد.
  • در داروهای قلبی، شیاف‌ها و ضد سرفه‌ها کاربرد دارد.
  • در خمیردندان‌ها و دهان‌شویه‌ها یافت می‌شود.
  • برای کاهش فشار داخل جمجمه به‌صورت وریدی برای جلوگیری از تورم مغز به کار می‌رود.
  • مکمل‌های خوراکی گلیسرول ممکن است به کاهش فشار بیش‌ازحد چشم، ناشی از اختلالات چشم مانند گلوکوم (glaucoma) کمک کند.
  • محصول فوق می تواند به صورت خوراکی ، با رساندن آب کافی به روده ها سبب جلوگیری از یبوست شود. در واقع این ترکیب نوعی ملین به حساب می آید که سبب جا به جایی راحت تر غذاهای هضم شده در روده می شود

انحلال پذیری

این ترکیب با آب ، متانول ، اتانول و ایزومرهای پروپانول ، بوتانول و پنتانول، فنل، گلیکول، پروپاندیول ها، آمین ها، ترکیبات هتروسیکلیک حاوی اتم نیتروژن در حلقه (مانند پیریدین، کینولین ها و…) کاملاً مخلوط می شود و در استون ، دی اتیل اتر و دی اکسان حلالیت کمتری دارد.
در هیدروکربن ها، الکل های آلیافاتیک بلند زنجیر، روغن های چرب، حلال های هالوژنه شده مانند کلروفرم کاملا نامحلول می باشد.
گروه های هیدروکسیل در گلیسیرین حلالیت بالای آن در آب را توجیه می کند. در الکل ها نیز قابل حل است و در اتر ها و ترکیبات دیوکسان به مقدار کمی حل می شود اما در هیدروکربن ها کاملا غیر قابل حل است. با توجه به حضور گروه های هیدروکسیل این ماده حلال خوبی برای ید، برم و فنول نیز می باشد. گلیسیرین تحت شرایط عادی نگه داری پایدار است اما در شرایطی که با عوامل اکسیداسیون قوی مانند کلرات پتاسیم در تماس باشد ممکن است باعث انفجار شود.
از آنجایی که گلیسیرین دارای گروه های الکلی نوع اول و دوم می باشد و این گروه ها توانایی جایگزینی با گروه های دیگر شیمیایی را دارا می باشند، جزو موادی با واکنش پذیری بالا به حساب می آید. هم چنین  قابلیت انجام واکنش هایی برای تولید مشتقاتی از جمله اتر، استر، آمین و آلدهید را نیز دارا می باشد.
تری گلیسیریدهای موجود در چربی‌ها و روغن‌ها در تعریف استرهای گلیسرول با زنجیره بلند اسیدهای کربوکسیلیک می‌باشند. هیدرولیز (صابون سازی) یا ترانس‌استریفیکیشن این تری گلیسیریدها کمیتهای متناسب با وزن اتمی از گلیسرول را تولید می‌کند. در این طرح گلیسرول که به عنوان یک محصول مشترک در تولید نمک‌های کربوکسیلیک زنجیره بلند است به عنوان صابون استفاده شده‌است.
گلیسرول همچنین یک محصول فرعی از تولید دیزل زیستی از طریق ترانس استرسازی می‌باشد. این شکل از گلیسیرین خام اغلب ظاهری تیره با یک قوام چسبناک و شبیه شربت دارد. تری گلیسیریدها با یک الکل مانند اتانول می‌شکنند و به اتیل استر اسیدهای چرب و گلیسرول تجزیه می‌شوند.
گلیسرول از تری گلیسیریدها در مقیاس زیاد تولید شده‌است اما محصول خام دارای کیفیت متغیری است با یک قیمت فروش کمتراز ۸–۱ سنت آمریکا برای هر پوند در سال ۲۰۱۱. این گلیسرول می‌تواند خالص شود اما فرایند ان هزینه بر و گران می‌باشد. در نتیجه بخش مهمی از گلیسرول خام به عنوان هدر رفته در نظر گرفته می‌شود. برخی گلیسرول‌ها برای تولید انرژی سوزانده می‌شوند اما ارزش گرمایی پایین است. گلیسرول خام از هیدرولیز تری گلیسیریدها می‌تواند توسط طرز عمل با کربن فعال شده خالص شود تا ناخالصی‌های ارگانیک را از بین ببرد و حذف کند فلز قلیایی تا استرهای گلیسرول عکس‌العمل نشان نداده حذف کند و تبادل یون تا نمک‌ها را حذف کند و از بین ببرد. گلیسرول با خلوص بالا (% ۹۹٫۵) توسط عصاره‌گیری چند مرحله‌ای به دست می‌آید. خلأ به دلیل نقطه جوش بالای گلیسرول (۲۹۰ درجه حرارت) کمک‌کننده است.

ضد انجماد

مانند اتیلن گلیکول و پروپالین گلیکول، گلیسرول، یک کوزموتروپ غیر یونی است که پیوندهای هیدروژنه قوی با مولکول‌های آب را شکل می‌دهد، در مقایسه و با پیوندهای هیدروژنه آب-آب این شکل‌گیری کریستال لاتنیک را از یخ بدون حرارت به‌طور خاصی پایین رفته‌است می‌شکند، حداقل نقطه ذوب حدود ۳۶- درجه فارنهایت / ۳۷٫۸- درجه سلسیوس با ۷۰ درصد گلیسرول در آب می‌باشد. گلیسرول به‌طور تاریخی به عنوان ضد انجماد برای کاربردهای حرکتی پیش از جایگزینی با اتیلن گلیکول استفاده می‌شود؛ که یک نقطه انجماد پایین‌تر دارد. در حالیکه حداقل نقطه انجماد یک مخلوط گلیسرول-آب بالاتر از یک مخلوط آب-گلیسرول اتیلن می‌باشد. گلیسرول سمی نیست و برای استفاده در کاربردهای حرکتی چندین بار مورد بررسی قرار می‌گیرد.
در آزمایشگاه گلیسرول معمول حلال برای عامل‌های آنزیمی نگهداری شده در دماهای زیر صفر درجه به دلیل افت دمای انجماد می‌باشد. این همچنین به عنوان یک نگهدارنده سرما استفاده شده‌است که گلیسرول در آب حل نشده‌است تا آسیب توسط کریستال‌های یخ به ارگانیسم‌های آزمایشگاه را کاهش می‌دهد که در محلول‌های یخ زده و منجمد نگهداری شده‌است مانند باکتری، کرم‌ها و جنین پستانداران.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بالا