مخازن ذخیره صنعتی و انواع آن
در این مقاله آموزشی قرار است به انواع مخازن ذخیره و نگه داری سوخت بپردازیم.
۱_مخازن ذخیره سوخت صنعتی:
مخازن ذخیره سوخت صنعتی، معروف به مخازن نفتی، میتوانند مایعات مختلف را در خود ذخیره کنند. به طور کلی، آنها برای ذخیره مایعات غیر آلی و آلی استفاده می شوند. آنها همچنین می توانند بخار و حتی مایعات قابل اشتعال مختلف را در خود نگه دارند. مخزن ذخیره سوخت با مواد اولیه مختلف و همچنین اندازه های مختلف تولید میشوند. آنها برای ذخیره انواع سوخت، بخار و مایعات صنعتی طراحی شده اند. به طوری که ماهیت مواد ذخیره شده نیز در نظر گرفته شده است.
انواع مخزنهای ذخیره سوخت صنعتی:
دو نوع اصلی مخزن ذخیره سوخت وجود دارد: ۱.مخازن بالای زمین ۲. مخازن زیرزمینی.
مخزن سوخت فراتر از سطح زمین:
مخازن سوخت بالای زمین (AST) بخاطر نگهداری طولانی مدت و هزینه های اولیه و همچنین نگه داری، کاملاً مشهور هستند. نصب این مخزن در مقایسه با مخازن زیرزمینی مقرون به صرفه تر است زیرا شما نیازی به هزینه برای پر کردن مجدد زمین، حفاریهای عمیق و روسازی و لایه محافظتی خاصی برای لوله های درگیر ندارید.
مخزن سوخت سطح بالای زمین در مقایسه با مخازن زیر زمین زحمت کمتری در نگهداری نیاز دارند. میتوانید به راحتی آنها را از نظر نشت و دسترسی برای تعمیرات بررسی و منظم چک کنید. به همین دلیل مخزنهای ذخیره سوخت در سطح زمین برای ذخیره سوخت و مواد شیمیایی مناسب تر میباشند.
مخزن ذخیره سازی زیرزمینی:
در مخزن ذخیره سازی زیرزمینی (UST) ، حداقل ۱۰٪ از حجم ذخیره شده مخزن در زیر زمین مدفون شده است. چنین مخازنی که برای ذخیره مواد یا سوختهای خطرناک و فوق استعال زا استفاده می شوند، تنظیم و ساخته میشوند.
مخازن ذخیره سازی زیرزمینی را می توان در زیر چمنزارها و حتی زیر ساختمانها قرار داد ، جایی که قابل مشاهده و دسترسی نیست. مسلماً این نوع مخازن ایمن تر هستند زیرا احتمال انفجار بسیار اندک است. با این حال احتمال نشت و همچنین ایجاد آلودگی در مورد این مخازن افزایش می یابد زیرا اغلب قابل بازرسی و چک منظم در طول مدت مشخص نیستند.
مزایای استفاده از مخزن ذخیره سوخت:
اگر در شغلتان نیاز به ذخیره سازی ایمن سوخت و سایر مایعات صنعتی و شیمیایی قابل اشتعال دارید، استفاده از مخزنهای ذخیره سوخت صنعتی مهم است. مخازن ذخیره سوخت صنعتی باید برای نشان دادن موارد ایمنی به کار رفته دارای گواهینامه استاندار باشند که ذخیره ایمن مواد شیمیایی، حلالها، روغن، بنزین، گازوئیل و سایر مایعات خطرناک و قابل اشتعال را در شرایط ایمن فراهم میکنند. مخزن ذخیره سوخت انتشارهای تبخیری را محدود کرده و همچنین از نشت مواد موجود در آن جلوگیری می کنند.
همچنان که ذکر شده این مخازن ذخیره سازی برای مطابقت با استانداردهای صنعت ساخته و طراحی شده اند، که این استانداردا آنها را به گزینه ای کارآمد و قابل اطمینان برای رفع نیازهای ذخیره سازی شما از مواد خطرناک تبدیل میکند. استفاده از مخازن ذخیره سوخت صنعتی به جای ذخیره سازی سنتی مزایای متعددی را در بر دارد که در زیر ذکر شده است:
(i) مقرون به صرفه بودن تانکرها
استفاده از مخزنهای ذخیره سوخت از نظر هزینه مقرون به صرفه است زیرا کارکنان شما برای سوخت گیری تجهیزات یا وسایل نقلیه نیازی به ترک محل کار ندارند. با این مزیت در هزینه و وقت صرفه جویی میشود. ظرفیت ذخیره این مخازن نیز بین ۱۰۰۰ تا ۱۱۰،۰۰۰ لیتر میباشد که به شما این قابلیت را میدهد تا بنزین و سوخت را با توجه به مقدار هفتگی یا روزانه ذخیره کنید.
(ii) تنوع
همانطور که گفته شد انواع مختلفی از مخازن ذخیره سوخت وجود دارد که میتوانید انتخاب کنید که دونوع از آنها را در بالا بررسی کردیم.
نوع دیگر مخزن ذخیره سوخت صنعتی، مخزن خود بسته بندی شده نام دارد. این نوع مخزن به دلیل دوام زیاد داخلی به کار گرفته می شود. مخزن ذخیره سازی همراه با داشتن دیواره های فولادی مضاعف، از نشت هرگونه ماده موجود در آن جلوگیری می کند. ظرفیت ذخیره مخازن روی زمین معمولاً بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰،۰۰۰ لیتر است.
اگر نیازهای ذخیره سازی شما کم باشد، می توانید مخزن ذخیره سازی جزئی را انتخاب کنید. ظرفیت ذخیره این نوع مخزن سوخت بین ۱۰۰۰ تا ۱۴۵۰ لیتر است.
(III) همه کاره بودن
یک مخزن ذخیره سوخت صنعتی توانایی نگهداری انواع مایعات قابل اشتعال را باید داشته باشد. اگر نیازهای ذخیره سازی شما بسیار خاص است، تولیدکننده خود را در مورد آنها مطلع کنید زیرا ممکن است مشخصات و مدل مخزن را به گونه ای تنظیم کند که نیازهای ویژه شما را برآورده کند. علاوه بر مزایای گفته شده، مخازن ذخیره سوخت صنعتی به راحتی نصب میشوند. برخی از مدل ها نیز قابل حمل هستند تا در صورت لزوم امکان جابجایی آسان را فراهم کنند.
۲. مخزن ذخیره مواد شیمیایی صنعتی:
مخزن ذخیره سازی مواد شیمیایی صنعتی برای ذخیره کودها، پروپان، گاز طبیعی مایع، فرآورده های نفتی (بنزین، گازوئیل) ، نفت خام و سایر مواد شیمیایی استفاده میشود. مخازن ذخیره مواد شیمیایی صنعتی مانند مخزنهای دیگر در اشکال و اندازه های مختلف موجود است. این مخازن ذخیره برای مخلوط کردن، پردازش، ذخیره سازی استاتیک و حمل و نقل محصولات شیمیایی نهایی و همچنین مواد اولیه و متریال استفاده میشوند.
انواع مخزنهای ذخیره مواد شیمیایی صنعتی:
سه نوع اصلی مخزن برای ذخیره مواد شیمیایی صنعتی وجود دارد:
• مخزن استنلس استیل
• مخزن پلی اتیلن
• مخزن فایبرگلاس (FRP)
مخازن ذخیره سازی از جنس استنلس استیل موثر و بادوام هستند. با این وجود، آنها برای استفاد از بسیاری اسیدها مناسب نیستند و همچنین گرانترین گزینه در بین مخزنها هستند.
البته مخزن فایبرگلاس برای برخی کاربردها مناسب هستند. البته در این موارد درزهایی مشاهده شده است که ممکن است نشت داشته باشد، به افزایش تعمیر و نگهداری می انجامد و مستعد خطای انسانی میباشد، به دلیل این که ساخت دست بشر است و حساس به برخی مواد شیمیایی مانند هیدروفلوئوروسیلیسیک اسید. این ماده، ماده شیمیایی است که بافت شیشه ها را از بین می برد.
مخازن ذخیره پلی اتیلن از نوع پلی اتیلن بصورت پیوندی و همچنین خطی هستند و متنوع ترین مخازن ذخیره سازی صنعتی موجود در بازار میباشند.
نکات ایمنی برای استفاده از مخزنهای شیمیایی:
مخزن شیمیایی خراب یا آسیب دیده می تواند منجر به آسیب جدی به اموال و آلودگی محیط زیست و حتی باعث وارد شدن اسیب جدی به جان افراد حیطه آن شود. در صورت ریختن یا نشت مخزن ذخیره سازی مواد شیمیایی ، این مواد شیمیایی و صنعتی ذخیره شده در تانکرها ممکن است به نهرها و دریاچه ها سرازیر شوند ، آب های زیرزمینی و آب آشامیدنی را آلوده کرده و باعث مسمومیت جدی برای شهروندان شوند. آتش سوزی شیمیایی می تواند منجر به آلودگی آب و خاک شود و همچنین سلامتی انسان را از طریق تنفس تهدید کند.
خرابی مخازن ذخیره مواد شیمیایی ممکن است به دلیل خراب شدن یا خوردگی ، نقص ساختمانی ، تعمیر و نگهداری ضعیف ، نشت هنگام انتقال ، پر شدن بیش از حد ، و عدم مهار نادرست یا نادرست در آن باشد.
۳. مخازن ذخیره روغن صنعتی:
مخزن ذخیره روغن مخازن یا ظروفی هستند که روغن را در مراحل مختلف فرآوری فرآورده های نفتی از انواع مختلف یا قبل از مصرف یا استفاده ، به طور موقت در خود نگه می دارند. مواد و ساختار مخازن ذخیره روغن صنعتی براساس کاربرد آنها و همچنین شرایط ایمنی ، زیست محیطی و قانونی انواع دیگر در منطقه ذخیره سازی است.
مخازن ذخیره سازی روغن صنعتی مدرن در مواد موجود است – فولاد کربن ، فولاد ضد زنگ ، بتن مسلح و پلاستیک. آنها همچنین روی ذخایر نمک سنگ که عمدتا نفوذ ناپذیر هستند ، برای ذخیره سازی روغن در زیر زمین تراشیده شده اند. در طول زمان انواع مخازن ذخیره روغن ساخته شده است.
انواع مخزن ذخیره روغن صنعتی:
مخزن سقف شناور:
همانطور که از نام آن مشخص است، تانکر سقف شناور از یک سقف شناور تشکیل شده است که با توجه به سطح روغن مخزن، تنظیم میشود و این سطح پایین یا بالا می رود. برای جلوگیری از تجمع بخار در داخل مخزن، سقف شناور در این نوع مخازن به عنوان یک ویژگی ایمنی در نظر گرفته شده است.
مخزن سقف ثابت:
در مخزن سقف ثابت، روغن ذخیره شده در معرض شرایط جوی و محیطی بیرونی قرار نمی گیرد. این نوع مخزن نسبت به مخازنی که سقف شناور دارند در حجم کمتری برای نگهداری محصولات نفتی استفاده میشوند.
مخزن همراه:
مخازن بسته بندی شده توسط یک مخزن دیگر محصور میشوند یا اینکه حاوی یک حوضچه مهار کننده در اطراف محیط مخزن هستند. مخزن مهار یا مخزن بیرونی مهارکننده به عنوان یک سیستم بازدارنده و محافظتی برای جلوگیری از نشت روغن یا انواع دیگر آلودگی روغن به محیط اطراف عمل میکند.
مخازن تک پوستی و دو پوستی:
مخزن تک پوستی دارای یک لایه و مخزن دو لایه دارای دو لایه پلاستیک یا استیل است. مخازن دو پوستی به مخازن دو جداره نیز معروف هستند.
۴. مخازن ذخیره آب گرم صنعتی:
مخزنهای ذخیره آب گرم صنعتی دارای گواهینامه ASME هستند و بر اساس این استانداردها ساخته شده اند تا در مصارف صنعتی که نیاز به تأمین آب گرم دائمی دارند مورد استفاده قرار گیرند. آب به دلیل ظرفیت حرارتی منحصر به فرد خود، فضای خوبی در ذخیره گرما ایجاد میکند. آب در مقایسه با سایر مواد می تواند گرمای بیشتری را در خود ذخیره کند. علاوه بر این، آب کم هزینه برای ذخیره سازی دارد و غیر سمی نیز است.
یک مخزن ذخیره آب گرم صنعتی که به طور کارآمد عایق بندی شده است این عایق بندی کامل توانایی حفظ گرمای ذخیره شده را برای بسیاری از مواقعی که نیاز به آن است را دارد. این مخازن ذخیره سازی در صنایع ممکن است از سیستم مشعل داخلی روغن یا گاز و بخاری های برقی غوطه وری تشکیل شده باشد. تا بتواند حرارت را درون آب نگه دارد. مخزن آب گرم از انواع خاصی مانند سیستم گرمایش مرکزی و مبدل حرارتی خارجی استفاده میکنند. روش دیگر، این نوع مخزنها ممکن است از آب گرم شده از یک منبع انرژی متفاوت استفاده کنند.
عایق بندی مخزنهای ذخیره آب گرم:
مخزن ذخیره آب گرم به طور معمول عایق حرارتی برای کاهش مصرف انرژی و هزینه و همچنین، سرعت بخشیدن به روند گرمایش و همچنین حفظ دمای مطلوب هستند. اتلاف حرارت در حالت آماده به کار با عایق حرارتی ضخیم تری میتواند کاهش یابد. بخاری های آب دارای درجه بندی های مختلف عایق و پوشش هستند. با این حال، می توان لایه های اضافی عایق را به خارج از بخاری اضافه کرد تا از بین رفتن حرارت را بیشتر نیز کاهش دهد. در شرایط شدید، یک آبگرمکن ممکن است کاملاً در یک فضای عایق بندی شده که به طور خاص ساخته شده است محصور باشد.
فایبرگلاس متداول ترین نوع عایق آبگرمکن ها است. با استفاده از تسمه یا نوار در محل ثابت می شود. در مواردی که در آبگرمکن از مشعل استفاده می شود، نباید جریان عایق گاز احتراق یا جریان هوا توسط عایق مسدود شده باشد.
بیشتر آبگرمکن های مدرن شامل آبگرمکنهایی با عایق کف پلی اورتان اعمال شده (PUF) است. در مواردی که دستیابی به مخزن داخلی بسیار ضروری و باید مداوم باشد(در مواردی که به ویژه سطح اکسیژن یا مواد معدنی تهاجمی در تأمین آب محلی وجود دارد) ، از عایق PUF برای پوشش و عایق در محیط داخلی آبگرمکن استفاده می شود. این امر باعث می شود تا لایه عایق برای انجام کنترل منظم یکپارچگی و همچنین تعمیرات مخزن (در صورت نیاز) برداشته شود.
نکات ایمنی در آبگرمکن:
به خصوص در افراد مسن و کودکان، آب داغ می تواند منجر به جراحات ناشی از سوختگی خطرناک و دردناک شود. دمای آب در دهانه خروجی نباید بیشتر از ۴۹ درجه سانتیگراد باشد.
۵. مخزن ذخیره آب و مایعات صنعتی:
مخازن ذخیره آب و مایعات صنعتی و محصولات نفتی مانند نفت سفید،سوخت جت A ، گازوئیل، بنزین ، روغن زائد و برای دفن در زیر زمین و برنامههای تحت فشار استفاده میشود. مخزن ذخیره مایعات انواع مختلفی دارند که هر نوع کاربردهای خاص خود را در صنعت با توجه به نیاز شرکت ها دارد.
انواع مخزن ذخیره آب و مایع:
مخزن پیاز
مخازن پیاز گزینه بسیار خوبی برای ذخیره سریع آب در حوادث و شرایط اضطراری است. این مخازن دارای اتصالات خودآرایی هستند که دسترسی به آنها آسان است. علاوه بر این، این مخازن را می توان در عرض چند دقیقه جابجا و همچنین راه اندازی کرد.
مخزن بالش (مثانه)
مخازن تاشو که به آنها مخازن تاول یا بالش نیز گفته می شود . و برای یک محلول ذخیره سازی موقت قابل استفاده مجدد مناسب است.
مخزن پلی:
مخازن پلی دارای مصارف خانگی نیز هستند. از آنها برای کاربردهای مختلف از جمله جمع آوری آب باران و ذخیره آب آشامیدنی استفاده میشود. مخازن پلی در انواع مختلفی وجود دارد که شامل مخزن فاضلاب ، مخزن متحرک ، مخزن روی زمین و موارد دیگر است.
مخزن فایبرگلاس:
مخزنهای ذخیره مایعات فایبرگلاس با دوام هستند و به راحتی خورده نمیشوند و زنگ نخواهند زد. این مخازن مقاومت بالایی در برابر دما نیز دارند. آنها با پوشش های مختلف ارائه میشوند تا عملکرد بهینه با نیازهای مختلف ذخیره سازی مایعات را ارائه دهند.
مخزن فولادی جوش داده شده:
مخزن فولادی جوش داده شده یک راه حل قابل اعتماد برای ذخیره سازی طولانی مدت است. آنها در اشکال و اندازه های مختلف متناسب با انواع مختلف برنامه ها هستند که شرکتها بتوانند مایعات اولیه خود را برای مدت طولانی چه با نظارت و چه بدون آن در نظر بگیرند.
مخزن استیل موج دار:
مخزن ذخیره مایع از فولاد موج دار میباشد که همه کاره، بادوام ، مقرون به صرفه بوده و از ماندگاری داخلی خوبی برخوردار هستند. آنها با استفاده از فولاد موجدار گالوانیزه ساخته میشوند. این مخزنها در اندازه های مختلف موجود هستند و همچنین میتوانند برای رفع نیازهای خاص پروژهای سفارشی داده شوند. مخازن استیل موج دار برای جمع آوری آب باران، آب فرآیند صنعتی یا مهار آتش استفاده میشوند.
سایت toppetro.com به عنوان بنگاهی اقتصادی سایت نمایشگاهی رایگان برای معرفی محصول با محوریت دیجیتال مارکتینگ در صنعت پتروشیمی و پیشرو در تأمین محصولات متنوع پتروشیمی و شیمیایی همگام با تجارت الکترونیک با ترکیب دو گروه متخصص در زمینه امور بازرگانی و خدمات الکترونیک برای انجام فرآیندهای تأمین مواد پتروشیمی با بهره گیری از سیستم زنجیره تأمین و تدارکات الکترونیکی در صنعت پتروشیمی ایران و جهان در سال ۱۳۹۹ شروع به فعالیت نمود و در همین راستا ؛ جهت کسب ارزش حداکثری از طریق توسعه و گسترش زنجیره ارزش و افزایش مزیت های رقابتی و پایدار در سطح بین المللی به دنبال نیل به ارائه خدمات زیر است:
*امکان ثبت آگهی برای خریدان و عرضه کنندگان کالا و خدمات
*امکان درخواست استعلام قیمت آگهی های کالا و خدمات
*ارائه آخرین اخبار از ایران و جهان در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی
*ارائه آخرین مقالات و تحلیلها در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی
*معرفی شرکتها و فعالان حوزه نفت ؛ گاز ؛ پتروشیمی و صنایع وابسته
فعالان حوزه نفت و گاز و پتروشیمی با بهرهگیری مناسب از فناوری اطلاعات میتوانند از منافع آن بهره گرفته و نه تنها از ضررهای ناشی از این تغییرات و شرایط سخت کنونی بکاهند بلکه می توانند با استفاده از این امکانات به توسعه کسب و کار خود بپردازند.
منبع مقاله آموزشی: www.gsctanks.com